Efter en efterlängtat ledighet över jul och nyår är jag tillbaka till skrivandet. 2025 är här och mörka moln är redan ovanför oss alla med olika händelser som sker just nu eller några andra som vi vet är på väg. Jag tänker därför försöka tillbringa några positiva nyheter, denna gång om klimatet.

Tidigare har jag skrivit om argument som kan användas emot arbetet för att förmildra klimatförändringar och dess effekter. En av dessa argument är att det är redan kört, så det är inte lönt att göra något alls. Jag håller inte med (Lär mer här). Ja, det är en dyster framtid som just nu väntar på oss, men allt är inte mörkt.

Här kommer sju tysta genombrott för klimat och natur under 2024 som du kanske har missat!

        1. Slutet för kol i Storbritannien

          Kol är ingen lek för ett land som Storbritannien. Storbritannien är världens 80:e största land till yta och har fram tills 2016 brunnit så mycket som 41 459 830 ton kol per år! Kol har varit drivkraften i Storbritanniens ekonomi sedan industriella revolutionen. Trots allt detta stängde Storbritannien sitt sista kolkraftverk 2024. Det var ett viktig milstolpe eftersom Storbritannien var det första landet i världen att använda kol för offentlig elproduktion, och fossila bränslen var livsnerven i den industriella revolutionen.

          Den 30 september tystnade turbinerna vid Ratcliffe-on-Soar-kraftverket i Nottinghamshire och dess skorstenar slutade släppa ut rök. Anläggningen kommer nu att genomgå en tvåårig avvecklings- och rivningsprocess. Det är oklart vad platsen kommer att användas till därefter, men ett förslag är att omvandla den till en batterilagringsanläggning för att lagra överskottsel från förnybar energiproduktion.

          Detta har redan gjorts i West Yorkshire, vid det avvecklade kraftverket Ferrybridge C, som har en lagringskapacitet på 150 MW, tillräckligt för att förse 250 000 hem med el. När länder strävar efter att snabbt avkarbonisera sina ekonomier, visar sig många tidigare fossila bränsleanläggningar vara lovande platser för industriella batterier.

        2. En global ökning av grön energi

          Förnybara energikällor växer snabbt över hela världen. I USA nådde vindkraftsproduktionen ett rekord i april och överträffade kolkraftsproduktionen.

          Internationella energibyrån (IEA) förväntar sig att världen kommer att lägga till 5 500 GW förnybar energikapacitet mellan nu och 2030, vilket innebär en ökning av den globala förnybara kapaciteten med 2,7 gånger jämfört med 2022, vilket nästan når FN:s mål att tredubbla kapaciteten till 2030. Vid slutet av detta decennium förväntas förnybara energikällor möta nästan hälften av världens elbehov.

        3. Floder, berg, vågor och valar får juridisk personstatus

          Under 2024 har flera naturliga entiteter fått juridisk personstatus, vilket ger dem rättigheter som tidigare endast tilldelats människor eller företag.

          I Nya Zeeland har Whanganui-floden, Te Urewera (ett tidigare nationalparkområde) och Mount Taranaki erkänts som juridiska personer, vilket innebär att de kan företrädas i domstol och att deras rättigheter måste respekteras.

          I USA har Lake Erie fått liknande rättigheter, och i Bangladesh har alla floder erkänts som juridiska personer.

        4. Nya havsskydd för Azorerna

          Azorerna är en portugisisk ögrupp i Atlanten (självklart kunde jag inte låta bli prata om mitt hemland som allt för ofta porträtteras i Sverige med ett mycket mörkt ljus), har inrättat nya marina skyddsområden.

          Det nya marint skyddat område etableras just nu och kommer att vara den största i Europa och spänner över 30 % av havet runt den portugisiska ögruppen. Hälften av det skyddade området på 287 000 Km2) kommer att vara ”helt skyddat”, utan fiske eller andra naturresurser, enligt initiativet bakom MPA. Den andra hälften kommer att vara ”högt skyddad”.

          Området innehåller nio hydrotermiska öppningar, 28 arter av marina däggdjur (såsom val) och 560 arter av fisk, bland många andra.

          Marint skyddade områden kan vara mycket effektiva för att skydda den biologiska mångfalden om deras begränsningar upprätthålls på ett adekvat sätt. Totalt sett är bara 2,8% av världens hav effektivt skyddade och endast 8,3% är bevarade, enligt en rapport från Bloomberg Philanthropies Ocean Initiative.

        5. Avskogningen i Amazonas når den lägsta nivån på nio år

          Avskogningen i Amazonas regnskog har minskat till den lägsta nivån på nio år, enligt data från Brasiliens nationella rymdforskningsinstitut (INPE).

          Mellan augusti 2023 och juli 2024 minskade avskogningen med 34 % jämfört med samma period året innan. Det är ingen ”kanin tagen ur hatten”, ingen tillfällighet och inte heller en produkt av någon så kallade konsumentmakt i en så kallade ”fri marknad” utan en frukt av den rödgröna socialistiska politiken Brasiliens president Lula da Silva har återigen infört, precis som i hans första mandat i början av 2000-talet.

          Bara den politiska viljan finns, alltså…

        6. Bevarandeinsatser gör verklig skillnad för biologisk mångfald

          En stor genomgång av bevarandeinitiativ i år visade att de oftare än inte är effektiva för att bromsa eller vända förlusten av biologisk mångfald. Forskarna granskade 665 försök med bevarandeåtgärder över hela världen, inklusive flera historiska försök, och fann att de hade haft en positiv effekt i två av tre fall.

          Ett exempel på detta är Altyn Dala Conservation Initiative, som arbetade i Kazakstan med lokala partners och andra internationella organisationer för att rädda den kritiskt hotade Saiga-antilopen i Gyllene Steppen från utrotning. Projektet använde noggrann, vetenskapligt baserad övervakning, märkning och habitatskydd och restaurering för att säkerställa bästa återhämtning för Saiga-antilopen, som uppgick till bara 20 000 år 2003. Idag strövar 2,86 miljoner av antilopen i Gyllene Steppen, och den har flyttats från ”kritiskt hotad” till ”nästan hotad” status på International Union for Conservation of Nature’s rödlista.

        7. Ursprungsbefolkningar spelar en ledande roll i bevarandeinsatser som syftar till att återställa ekosystem och skydda biologisk mångfald

          I Kalifornien har vilda djur gynnats av decennier långa körningar av indian Yurok Tribe för att fylla på djur på stamterritorier. 2024 kulminerade detta med att laxen återvände till Klamathfloden.

          Efter ett 100-årigt uppehåll upptäcktes fisken i Oregons Klamath River-bassäng, efter ett historiskt fördämningsborttagning längre nedströms i Kaliforniens sträcka av Klamath. I augusti togs den sista av fyra dammar bort – i vad som var USA:s största damborttagningsprojekt – efter påtryckningar från miljöaktivister och stammar. Läs om laxens återkomst till floden i Lucy Sherriffs berättelse.

          Stammedlemmar förväntade sig att det skulle ta månader för lax att återvända till de övre delarna av floden, eftersom deras antal hade decimerats av dålig flodhälsa orsakad av att dammen blockerade naturligt vattenflöde. Men i oktober såg biologer fisken i Oregons bifloder.

          ”Vad som är förvånande är det stora antalet fiskar som är tillbaka och det geografiska området”, säger Barry McCovey, senior fiskeribiolog för Yurok Tribe. ”Jag kunde inte tro att de hade setts i Oregon. Det var otroliga nyheter att höra – det var häpnadsväckande. När jag hörde det var jag som ”vänta, redan?!”. De har överträffat alla förväntningar någon hade. ”

En helande process och en annan utveckling än fullkomlig och blind exploatering är alltså möjlig, bara mänskligheten finns. För detta kan vi inte fortsätta ignorera vetenskapen och använda oss av politiker som hänsynslöst vill prioritera den maximala ekonomiska omedelbara vinsten.