En av de största lögnerna kapitalister säljer oss på en daglig basis är att det kostar alldeles för mycket att släppa gamla metoder för uppvärmning av våra byggnader och börja använda oss av lösningar som inte bara är väldigt billiga utan även miljövänliga.

Tänk på att kapitalismens grundprincip är att den som äger produktionen och/eller distributionen ska tjäna så mycket som möjligt, vilket innebär att behålla gamla system längre än vad konsumenten eller samhället tjänar på. Så, självklart att utan ny lagstiftning eller nya skatter som gör de gamla system omöjliga att ha kommer alla från stora skogsbolagen till kommunala fjärrvärme-företag till oljeindustrin med alla andra där emellan att vilja fortsätta sälja dig sina lösningar för uppvärmning tills de inte längre kan tjäna pengar.

Enligt den internationella byrån för förnybar energi eller IRENA står elektricitet och byggnader för att hålla lamporna tända och driva apparater och elektroniska prylar för bara lite mer än hälften av den totala energiförbrukningen. Resten av energin som konsumeras används för uppvärmning av utrymmen och vatten. Den stora majoriteten av den värmeenergin genereras för närvarande genom att bränna gas, olja eller biomassa som träpellets, vilket resulterade i 2,4 miljarder ton direkta CO2-utsläpp och ytterligare 1,7 miljarder ton indirekta CO2-utsläpp bara under 2022.

En annan av de mest förekommande lögner som kapitalisterna sprider med glädje är att miljövänliga och billiga lösningar för uppvärmning av byggnader fungerar inte i den kalla Norden. Sanningen är dock att det finns väldigt billiga, effektiva och miljövänliga lösningar man kan implementera redan idag, utan ens behöva bygga stor infrastruktur eller använda sig av komplicerad teknik.

En finsk firma vid namn Polar Night Energy har utvecklat ett termiskt energilagringssystem som i huvudsak är en cylinder fylld med inget annat än vanlig sand och grus. Systemet fungerar som en sluten luft-loop-värmeväxlare för ett lokalt fjärrvärmesystem. Luft värms upp externt till cirka 600 °C av en elektrisk resistansvärmare som drivs av överskottsenergi från förnybara källor och leds genom ett rörsystem som cirkulerar genom sanden och gruset som gör att mitten av sanden/gruset blir extremt varm medan de yttre sektionerna förblir mycket svalare. När sanden når full temperaturkapacitet kan den lagra värmen i flera veckor eller till och med månader med mycket minimala värmeförluster.

När fjärrvärmesystemet behöver värme, det enda man behöver göra är att låta omgivande luft passera genom samma rör inuti batteriet för att tvinga ut den varma luften i andra änden.

Tekniken finns inte bara i labbet utan den har funnits på plats i den finska staden Kankaanpää sedan 2022. Detta var en relativ små anläggning som kunde leverera en konstant värmeeffekt på 100 kW under 80 timmar, vilket motsvarar 8 megawattimmar energi. Projektet kostar mellan 6 till 8 miljoner euro (ca 70 – 90 miljoner svenska kronor) att leverera och installera. Detta är en oerhörd liten kostnad som egentligen alla kommuner som redan idag har fjärrvärme har råd med, även om vi tänker att man skulle behöva bygga flera sådana sandbatterier per kommun. Detta pilotprojekt var så framgångsrik att samma företag håller nu på att bygga upp ett till större sandbatteri (10x större) i Borgnäs, strax utanför Helsingfors, så tekniken sprider sig och är skalbar. Med andra ord, den fungerar både i en liten skala och i en stor skala.

Är jag då inte en hycklare av stora mått när jag inleder denna text med att svartmåla kapitalister och tar nu som ett framgångsrikt exempel ett företag som är helt och hållet privatfinansierad?

Nej. Tänk om alla våra kommuner i landet skulle lägga om sina fjärrvärmeverk mot sandbatterier istället för att låtsas som ingenting och fortsätta bränna skogen i kommunala fjärrvärmeverken? Enligt Naturvårdsverket skulle vi kunna spara på 8% av Sveriges utsläpp, eller 4 miljoner ton koldioxid per år. För att inte tala om all koldioxid som går åt att avverka skogen, transportera virke till fjärrvärmeverk anläggningar och metan utsläpp som uppstår när virke står längre tider och börjar åldras. Och hur mycket skog skulle vi sluta avverka för att bränna i fjärrvärmeanläggningar? Enligt samma studie bränner man också väldigt stora mängder fossila bränslen i fjärrvärmeverken i Sverige, så ännu ett elände man kunde undvika. I toppen av allt detta skulle kommunerna kunna åtnjuta en mycket bättre ekonomi eftersom man slapp köpa in virke. Överskottsel från förnybar energikällor kostar noll kronor! Men tyvärr ser vi ingen rusning efter denna teknik utan normen är att fortsätta bränna saker för att producera värme. En kan bara undra om det är pga okunskap eller för att det finns ekonomiska intressen som ligger bakom denna passivitet.

Förstås, kanske alla kommuner skulle inte kunna använda sig av just sandbatterier, men de allra flesta skulle säkert kunna göra det.

En av Polar Night Energys samarbetspartners vid namn Ilmatar är en elproducent och planerar att använda storskaliga versioner av sandbatteriet för att lagra överskottsenergi från deras egna vind- och solinstallationer. Det visar sig även att värmen lagrade i ett sandbatteri går att omvandla tillbaka till el, vilket gör detta batteri ännu mer användbar. På så sätt kan el matas in i elnätet när förnybara källor inte producerar lika mycket el som vanligt.

 

Men det finns som sagt andra billiga och lätt implementerade system som kan hjälpa oss i övergången till ett hållbar samhälle.

I Vantaa nära Helsingfors byggs just nu världens största varmvatten energilagring. Denna gång av ett kommunalt bolag: Vantaan Energia. Planen här är att konstruera en massiv underjordisk säsongslagringskammare för termisk energi som kan lagra tillräckligt med varmvatten för att möta stadens uppvärmningsbehov i upp till ett år. De enorma underjordiska kammarna byggs just nu in i stadens berggrund, cirka 100 meter under jord. Varje fack kommer att vara 300 meter långt, 20 meter brett och 40 meter högt, vilket ger en total volym på 1,1 miljoner kubikmeter. Planen är att använda överskottsförnybar energi från lokala vind- och solparker för att driva två 60-megawatts elektriska pannor som värmer upp vatten och sedan pumpar in det i utrymmet under tryck, vilket möjliggör temperaturer upp till 140 °C. Operatörerna kommer också att utnyttja en del spillvärme från lokala industrianläggningar som annars bara skulle försvinna ut i atmosfären.

Insatserna är noggrant koordinerade av ett smart styrsystem. Trycket upprätthålls av strukturen i kammarna, vilket innebär att vattnet inte kokar över och försvinner som ånga. Det förblir flytande och kan lagras i månader med minimala värmeförluster. Och sedan, när invånarna i Vantaa börjar känna de första attackerna av den obarmhärtiga finska vintern, pumpas det varma vattnet in i hem och företag via ett befintligt fjärrvärmenät. Anläggningen kommer att ha en maximal termisk kapacitet på 90 gigawattimmar, vilket verkligen är väldigt mycket energi. Faktum är att operatörerna säger att det i princip är tillräckligt för att fullt ut möta stadens årliga värmebehov genom sitt 600 kilometer långa värmenätverk som pumpar varmt vatten genom ett slutet tvårörssystem och upp till värmeväxlare i varje byggnad. Husägare kan sedan dra det varma vattnet in i sina egna värmesystem och det kalla vattnet som kommer ut i andra änden skickas tillbaka in i stadens cirkulationsrör för att återvinnas tillbaka in i lagringskammarna.

Värt att nämna att nämna att det finns ett undantag i Sverige: Mälarenergis stora varmvatten energilagring som togs nyss i bruk, med kapacitet för 13GWh, motsvarigheten till två svenska kärnkraftsreaktorer.

I ett kapitalistiskt samhälle som överger personer och institutioner åt marknadskrafter, då kommer vi alltid behöva lyda (och lida) under lönsamhetens lag, där vi är villiga att offra upp utveckling, miljön och liv för vinstens skull. Men i ett planerad socialistiskt samhälle hade vi kunnat styra denna utveckling: sluta lägga krut på att göra oligarker (oavsett om det är lokala eller nationella oligarker) ännu rikare och det som orsakar planetens död och lägg all krut på att göra om våra system till något mer miljövänligt, billigt och pålitligt.